top of page

Arkeoloji Bilimleri Dergisi

Turkish Journal of Archaeological Sciences

2022

2.png

Agricultural Practices at Mentesh Tepe (Kura Valley, Azerbaijan) during the Neolithic, Chalcolithic and Bronze Age: An Overview from Sickle Elements and Botanical Remains

Laurence Astruc, Alexia Decaix, Denis Guilbeau, Bertille Lyonnet, Farhad Guliyev

Arkeoloji Bilimleri Dergisi, Sayı 2, Şubat 2022, ss. 15-51

Abstract

The Neolithic process took place in the South Caucasus between the very end of the 7th and the early 6th millennium BCE, at least two millennia after it had already taken place in neighboring Anatolia and Iran. Agriculture appeared at that time, and was the main basis of the economy, together with herding. Cereals, mainly barley and different kinds of wheats, were the dominant cultivar. Mentesh Tepe, one of the rare multi-period settlements of the region, allows us to witness the development of ancient agricultural practices, since Neolithic, Chalcolithic and Bronze Age occupations have been identified there. The site is located in Azerbaijan in the vicinity of the Zeyem Cay, a tributary of the Kura River, some 10 km from the foothills of the Lesser Caucasus. We present here data originating from the analyses of botanical remains and techno-functional lithic tools studies. We have thus been able to identify trends and changes through time affecting cultivation and harvesting techniques. These are the result of economic and socio-cultural changes and reflect both the organization of communities and the technical skills of local inhabitants.

​

Özet

Güney Kafkasya’da Neolitik Dönem, Anadolu ve Ä°ran gibi komÅŸu coÄŸrafyalardan en az iki binyıl daha geç, MÖ 7. binyılın sonu ve 6. binyılın baÅŸlangıcında baÅŸlamıştır. Bölgede aynı dönemde ortaya çıkan tarım, hayvancılıkla birlikte ekonominin temelini oluÅŸturur. Arpa ve farklı buÄŸday türleri baÅŸta olmak üzere tahıllar ekimi en yoÄŸun yapılan türlerdir. Bölgedeki ender çok dönemli yerleÅŸmelerden biri olan MenteÅŸ Tepe Neolitik’ten Tunç Çağı’na dek tarımsal faaliyetlerin geliÅŸiminin takip edilebilmesini saÄŸlamaktadır. YerleÅŸme Azerbaycan’da, Kura Nehri’nin kollarından biri olan Zeyem Çayı’nın yakınında, Küçük Kafkas DaÄŸlarının eteklerine 10 km mesafede yer almaktadır. Bu çalışmada, yerleÅŸmede bulunan botanik kalıntıların analizleri ile taÅŸ aletlerin teknolojik ve kullanım izi analizlerine dayanan veriler sunulmaktadır. Bu veriler, yerleÅŸmede zaman içerisinde tahılların kültüre alınması ve hasadındaki deÄŸiÅŸimleri tanımlayabilmemizi saÄŸlamaktadır. Bu deÄŸiÅŸimler, ekonomik ve sosyo-kültürel deÄŸiÅŸimlerin sonucudur ve hem toplulukların sosyal organizasyonunu hem de yerleÅŸme sakinlerinin teknolojik becerilerini yansıtmaktadır.

bottom of page